1. maj 2016

Pomladne testenine

Pomlad je v polnem razcvetu... če odštejem sneg, ki je zalutal in/ali poskušal nadoknadit tisto, kar mu recimo ni uspelo za božič. No, tudi danes, na prvi maj, vreme ni ravno pomladno, je bil pa zato včerajšnji dan, ki se je kopal v soncu in takšno je bilo tudi kosilo.

Okusno in preprosto.

Naslednji recept sicer ni ravno recept. Je prej ideja, kako pripravit testenine, to mojo daleč najljubšo jed, ki jo imam tako rada, da bi jo lahko jedla kar "golo", ampak omaka je vseeno dober dodatek in običajno prisegam na kako paradižnikovo, v kateri se utapljajo vse možne italijanske začimbe, avokadovo s koprom ali cvetačni Alfredo.

No, tudi tale pa poskrbi, da so brbončice srečne in zadovoljne. Nežna, rahlo sladka kombinacija bučk, korenčka, špargljev in graška se odlično ujema z ovseno smetano, ki je prav tako nekoliko sladka in ravno prav lahka. Minimalistično začinjena, glavna zvezda pa je moj najdražji timijan.

Za dve osebi:

  • 200 g polnozrnatih testenin po izbiri (lahko seveda tudi več)
  • 100 g (zamrznjenega) graška

Omaka:

  • 3 srednje velike bučke, narezane na kolesca
  • 2 srednje velika korenčka, narezana na tanka kolesca
  • pest špargljev
  • ščep gorčičnih semen
  • ščep mletega koriandra
  • veliko timijana
  • 100 ml ovsene smetane
  • 1/4 ČŽ kurkume
  • pinjole

Postopek:

Testenine in grašek je najboljše, najhitreje in najenostavneje skuhati skupaj. Ko je kuhano, precediš in daš "na čakanje".
Vmes na malo vode "prepražiš" korenček, ki mu dodaš par gorčičnih zrn in mlet koriander. Vode dodajaš ravno toliko, da se zelenjava ne zažge, vendar nikakor ne toliko, da bi se razkuhala. Ko je korenček že nekoliko zmehčan, dodaš šparglje (brez vršičkov- ti pridejo na vrsto čisto ta zadnji) in bučke ter še malo podušiš. Sama ne maram razkuhanih bučk, zato jih običajno dodam čim bolj na koncu. Zelenjavo posoliš po okusu in radodarno posuješ s timijanon.
Sedaj pridejo na vrste testenine- premešaš jih med zelenjavo in pustiš, da se okusi povežejo, potem pa zaliješ z ovseno smetano, v katero si vmešal kurkumo ter po potrebi dodaš še kanček vode- najbolje tiste, ki ostane od kuhanja testenin. Počakaš še par minutk, po vrhu potreseš pinjole in še malo timijana ter uživaš.

Najboljše so te testenine takrat, ko zelenjavo dobiš z domačega vrta. ;) Zraven pa odlično paše kumarična solata s prelivom iz avokada.

slika ni ukradena, je moja, iz bloga, ki ga pišem- ali vsaj poskušam pisati v angleščini

komaj čakam na domač grašek in korenček. pa bučke! :) 

Ni komentarjev:

Objavite komentar