29. sep. 2015

Vam pušča črevo?

Resno sprašujem, pa naj se sliši še tako idiotsko. Po vseh težavah, ki sem jih imela in ob dejstvu, da nihče od zdravniške stroke na tej strani Alp očitno še ni slišal in/ali ne priznava prepustnega črevesja, se mi je dvakrat skoraj zmešalo- prvič od skrbi, ker nisem vedela, kaj mi je, drugič pa od olajšanja, ko sem svojo "diagnozo" našla, se v njej prepoznala ter lahko konkretno pristopila k reševanju in odpravljanju težav.

Kaj torej prepustno črevo sploh je?
Povsem naravno je, da so stene našega črevesja rahlo prepustne, saj skozi njih na tak način pronicajo male molekule, ki telesu pomagajo pri absorpciji ključnih hranil, ki jih to potrebuje za zdravo in optimalno delovanje. Pravzaprav je "dovajanje" teh hranil ena glavnih nalog celic, ki obkrožajo črevesno sluznico. Kaj hitro pa se lahko zgodi, da črevo postane preveč prepustno, da se odpre veliko bolj, kot bi se smelo in tako v telo, poleg pomembnih hranil, pridejo tudi raznorazni toksini, mikrobi, neprebavljeni koščki hrane ter ves ostali nebodigatreba, ki nadaljuje svojo pot po telesu vse do krvnega obtoka. Imunski sistem te odvečne snovi zazna kot patogene ter prične z napadom, ki se lahko pokažejo kot:
  1. prebavne težave, kot so napihovanje, spahovanje, driska, IBS*
  2. sezonske alergije ali astma
  3. hormonsko neravnovesje (PMS, PCOS)
  4. diagnoza AI bolezni, kot so Hashimoto, revmatoidni artritis, lupus, celiaklija, psoriaza,..
  5. diagnoza kronične utrujenosti ali fibromialgije
  6. razpoloženjske in duševne motnje, kot so depresija, anksioznost, motnja pomanjkanja pozornosti, hiperaktivnost,...
  7. težave s kožo, npr. akne, ekcem, rosacea,...
  8. kandida
  9. prehranske alergije in/ali intolerance
Kaj ga povzroča? 
Glavni krivci so: 
  • hrana
  • vnetja
  • toksini
Gluten je ponavadi "vodja", saj se pri ljudeh, ki so preobčutljivi nanj, sprošča zonulin- beljakovina, ki lahko razdre te tesne spoje črevesja. Krivec pa seveda ni zgolj in edino gluten. Zelo vnetna in toksinov polna živila so še vsi mlečni proizvodi, procesirana hrana, sladkor, svoje naj bi pripomoglo tudi prekomerno uživanje alkohola. Toksine lahko zaužijemo skozi raznorazna zdravila, pa tudi iz okolja- npr. živo srebro, čistila, pesticidi, plastika iz BPA.
Svoje pa pripomoreta tudi starost in stres.

Kako ga pozdraviti?
V prispevku, po katerem je tale blog prirejen, avtorica navaja sledeče:
Odstranitev: z dieto izločanja, vodenjem dnevnika prehrane, omejitvijo vnosa zdravil in alkohola je lažje najti "korenino" oz. "vir puščanja"- torej tisto, kar je pripeljajo do tega, je črevo tako prepustno. Ko vse slabo odstranimo, je pomembno, da sledi...
Zamenjava: slabega z dobrim. Procesirano hrano naj nadomesti polnovredna, čim bolj "čista" in sveža prehrana. Potem, ko se črevesne stene ponovno "zakrpajo", pa je potrebno poskrbeti za...
Vnos: zdrave plasti koristnih, dobrih bakterij, ki zaščitijo prebavni trakt, pomagajo pri prebavi, okrepijo imunski sistem, izboljšajo metabolizem, pomagajo pri tvorbi vitaminov in absorpciji mineralov. V veliko pomoč so lahko dobri probiotiki. Ne gre pa pozabiti na...
Popravilo in vzpostavitev ravnovesja: s katerima ohranjamo popravljeno in izboljšano stanje. Jesti je treba modro in preudarno, najti svoj stil, morda tudi spremeniti življenjski stil in mu slediti.

vir



Prevedno in prirejeno po: MindBodyGreen in ExperienceLife
* IBS= irritable bowel syndrome ali sindrom razdražljivega črevesja







Ni komentarjev:

Objavite komentar